Maximizarea spațiului. Patru idei pentru apartamente mici
Dacă locuiești într-un apartament mic știi cât de prețios este fiecare centimetru. Chiar și așa, cu câteva sfaturi de amenajare interioară poți avea un spațiu comod și aerisit.
Iată patru idei pe care le poți încerca:
1. Joacă-te cu spații de depozitare
Multe lucruri lăsate la vedere fac spațiul să pară minuscul. Cel mai ușor mod de a rămâne ordonat este să stabilești un loc pentru fiecare din lucrurile tale. Poți lua piese de mobilier cu dublu rol, precum o masă de cafea cu coș de depozitare sau un pat cu sertare. Ghidează-te după regula de trei: lasă la vedere doar trei lucruri menite să atragă privirea, restul vor deveni obositoare.
2. Alege o culoare dominantă pentru încăpere
Ideal este să folosești culori deschise, în special tonuri calde de alb.
În acest caz nu ne referim la mobilă, ci la cameră în sine. Este foarte important ca ușile să fie în același ton cu pardoseala. Plintele pentru pardoseli să fie pe cât posibil în aceeași culoare cu ușa. Dacă nu este posibil acest lucru, să fie în aceeași culoare cu peretele și ramele geamurilor. Mai ales dacă există mai multe uși dispuse una lângă alta, alegerea unei culori dominante va crea impresia de alungire.
3. Optează pentru uși glisante
O idee foarte bună și practică sunt ușile glisante în perete. După preferințe, găsești uși glisante laminate, de sticlă sau din furnir. Acestea glisează într-o casetă construită în perete și nu incomodează la deschidere și închidere. Poți regla viteza de mișcare a ușii pentru o închidere delicată și silențioasă, ori poți opta pentru sistemul de auto-închidere dacă tinzi să uiți ușile deschise.
La fel și în cazul dulapurilor, în special a celor care maschează tot peretele. Sunt o soluție extrem de eficientă în cazul spațiilor mici pentru că poți folosi zona din jurul lor pentru diverse piese de mobilier, obiecte de decor care să atragă privirea sau pur și simplu poți câștiga mai mult loc de mișcare.
4. Folosește oglinzi
Cu cât mai mari, cu atât mai bine. Le poți pune direct pe perete sau poți căuta un dulap ca și cele despre care vorbeam mai sus, cu ușa din sticlă. Oglinda va reflecta imaginea și lumina naturală de afară și îți va face casa să pară mai liberă. Bonus, combin-o cu o ușă înaltă, de minim 210-215 centimetri pentru a creea iluzia optică a unui tavan ridicat. Casa ta va semăna mai degrabă cu o cameră a unui castel decât un apartament mic în centrul orașului.
Nu suntem cu toții adepți ai stilului minimalist, dar putem împrumuta câteva lucruri din acest stil. Chiar și mici schimbări te pot face să te simți în largul tău când ajungi acasă. Secretul este să te folosești eficient de spațiul pe care il ai și să te înconjori doar de lucruri care te reprezintă cu adevărat.